Ezt a tortát 2 éve fejlesztgetem saját szám íze szerint. Azért sem írok forrást, mert egyrészt már nem tudom, hogy hol találtam az alapötletet, másrészt már annyira eltértem tőle, hogy talán nem vádolnak majd recepttolvajlással.
A jelenlegi változat nagylányom 20. születésnapjára készült, a párom nem kis segítségével. Nem ez a legszebb példánya, de ez a legfrissebb. És ráadásul ez a férjem első, önálló piskótája, úgyhogy muszáj ezzel dicsekednem:) 6 tojásból sütötte, mert elfejtettem szólni hogy csak 3-ból kell, és tele lett vele a 28 cm-s tortaformám.
Nem olyan bonyolult ám, mint amilyennek a leírásban elsőre látszik. A legpepecselősebb művelet az alma megpucolása, amit jelen esetben a kisebbik lányom vállalt magára. Ha jól belegondolok, nem csak jelenesetben, egy ideje mindenféle pucolást ő végez:)
Tésztához:
* 3 tojás
* 15 dkg cukor (lehet fele kristály-fele por)
* 10 dkg finomliszt
* 5 dkg rétesliszt
* 2 ek víz
* 1/2 csomag sütőpor
Krémhez:
* 2 csomag vaníliás puding
* 7 dl tej
* 10 ek. cukor
* 1 ek. zselatin
* 0,5 dl víz
* 5 dl tejszín
Almapüré:
* 6-8 db közepes alma
* ízlés szerint cukor, fahéj
* vaj
* fél citrom leve
Összeállításhoz:
* baracklekvár
* 1 csomag gesztenyemassza
Elkészítés:
1. A hozzávalókból süssünk egy piskótát. Erre mindenkinek megvan a saját módszere. Én először habosra keverem a cukrot és az egész tojásokat robotgéppel. Utána már csak kézi habverővel belekeverem a vizet és a sütőporos lisztet.
2. A pudingot főzzük meg és hűtsük le.
3. A tortalapot a csatos formában kenjük meg sárgabarack lekvárral.
4. Egyenletesen oszlassuk el rajta a krumplinyomón átnyomott vagy lereszelt gesztenyemasszát.
5. A megpucolt és kockára vágott almát pároljuk meg kevés vajon, ízesítsük cukorral és fahéjjal. Nem kell szétfőzni, de ne ropogjon. Melegen simítsuk a gesztenye tetejére, és hűtsük le.
6. Közben verjük fel a habot.
7. Ha kihűlt a puding, készítsük el a zselatint. Forraljunk fel kb. 0,5 dl vizet, majd tegyük bele a zselatin, a tűzről levéve kevergessük, amíg el nem olvad. Langyosan belekeverjük a pudingba. Utána óvatosan adjuk hozzá a hab nagy részét, csak a díszítéshez hagyjunk tetszés szerinti mennyiséget.
8. A pudingot öntsük az almára, és oszlassuk el rajta.
9. A maradék habbal díszítsük. Én most egy kis piros ételszínezékkel színeztem.
sütési hőfok: 160 °C
tepsi mérete: 28 cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése