Ezt a receptet Max oldalán találtam, és azóta is rendszeres résztvevője a vasárnapi reggelinknek. Ehhez Apának kötelező reggeli gyakorlat, a főzős kakaó készítés:)
Szombaton szoktam megsütni, és tökéletes másnap is. Hosszabb eltarthatóságról nem tudok beszámolni, mert olyan még nem fordult elő:)
Hozzávalók:
* 2 ek olaj
* 15-20 g só
* 10 dkg cukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 6 dkg margarin
* 270 ml tej
* 2 db tojássárgája
* 10 dkg rétesliszt
* 50 dkg finomliszt
* 11 g szárított élesztő/ 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítés:
1. A tej kb. 2/3-át hőálló bögrébe tesszük a margarinnal együtt, és a mikróban megmelegítjük.
2. Közben beletesszük a kenyérsütőgép üstjébe az olajat, a 2 fajta cukrot, a sót és a maradék tejben elkevert tojássárgáját.
3. Ha a margarin elolvadt a meleg tejben, ezt a keveréket is beleöntjük az üstbe. Beletesszük a 2 fajta lisztet, majd legvégén a tetejére morzsoljuk, vagy szórjuk az élesztőt.
4. A kenyérsütőgépben tészta programon 1:50 percet kelesztjük. Természetesen ennek hiányában is tökéletes tésztát kapunk, akkor a hagyományos módszerrel, kelesztőtálban kelesztjük kb.1 órát, miután bedagasztottuk.
5. Ha a tészta megkelt, tetszőleges módszerrel kalácsot formázunk belőle.
6. Ha megformáztuk, lekenjük egy tojássárgája és pici tej keverékével, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük. (Én elektromos sütőben 50 fokon szoktam.)
7. Kb. 35-40 percig sütjük. (Sajnos nem tudok más támpontot adni, mindenki a saját tűzhelyét ismeri.)
sütési hőfok: 170 °C
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése