"Egy tökéletes, hiba nélkül való szakács ritkább, mint egy nagy költő!"

(Gilmond de la Regniére)

2013. július 20., szombat

A tökéletes piskótatekercs.


Miért nem tudom a két képet egymás mellé tenni??

Ezzel a recepttel sikerült legyőznöm a mumusomat, amit a piskótatekercs jelentett nekem az elmúlt 20 évben. Eddig vagy eltört, vagy annyira ragaszkodott a sütőpapírhoz, hogy ehetetlen volt. Aztán évekig nem is próbálkoztam, mert én olyan nagyon nem is szerettem sosem. De egyszer véletlenül rábukkantam erre a receptre, és gondoltam az nem lehet hogy 40 éves fejjel nem tudok piskótatekercset sütni, adtam magamnak és a tekercsnek még egy esélyt. És sikerült. A kép nem annyira, de a lényeg látszik, nemcsak hogy szépen tekerhető, hanem az olajozásnak köszönhetően nem jön le a piskóta alsó rétege. 
Mivel a Nosalty olyan szépen leírja az elkészítését, én másolnám.
Jelen példány nutellával lett elkövetve, családom nagy megelégedésére.
Én a cukrot egyből beleraktam a tojásba, és az olajat nem mértem.


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 8 ek kristálycukor
  • 8 púpozott ek liszt
  • 4 ek víz
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1/2 dl olaj
  • 1 db sütőpapír


Piskóta elkészítése:
  1. Melegítsük elő a villanysütőt közepes fokozaton.
  2. 4 egész tojást! (nem elírás) felütve és egy jó csipetnyi sót tegyünk habüstbe.
  3. Keverjük közepes fokozaton, amíg el nem kezd habosodni.
  4. Öntsük bele az összes cukrot, és turbó fokozaton keverjük habosra. Nem lesz olyan kemény hab, mintha csak tojásfehérjét kevernénk, de olyan kemény lesz, mintha a tojásfehérje és a cukros sárgája habot összekevernénk a piskótánál.
  5. Adagoljuk hozzá keverés közben a 4 ek vizet (az összes keverési idő 5 perc legyen).
  6. A gép használata itt befejeződik. Hintsük bele lazán fakanállal a szódabikarbónás lisztet, alaposan keverjük át, de vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze.
  7. Gáztepsit öntsük tele vízzel, alaposan öblítsük át, majd öntsük ki belőle a vizet.
  8. Sütőpapírral béleljük ki a gáztepsit, ez a víztől a tepsi aljára fog tapadni
  9. A sütőpapírra öntsünk 1/2 dl olajat, és ecset segítségével nagyon alaposan kenjük be a papírt, úgy, hogy mindenütt olajos legyen.
  10. Öntsük a masszát a sütőpapírra, nem kell simogatni, a tepsi döntögetésével oszlassuk el egyenletesen.
  11. Vegyük a sütőt egy fokozattal feljebb, és helyezzük be a tepsit, süssük 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
  12. Vegyük ki a süteményt, és sütőpapír segítségével göngyölítsük forrón fel a piskótát, úgy, hogy közben húzzuk le róla a papírt. A göngyölt vége kerüljön alulra.
  13. Hűvös helyen hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések: