Miért nem tudom a két képet egymás mellé tenni??
Ezzel a recepttel sikerült legyőznöm a mumusomat, amit a piskótatekercs jelentett nekem az elmúlt 20 évben. Eddig vagy eltört, vagy annyira ragaszkodott a sütőpapírhoz, hogy ehetetlen volt. Aztán évekig nem is próbálkoztam, mert én olyan nagyon nem is szerettem sosem. De egyszer véletlenül rábukkantam erre a receptre, és gondoltam az nem lehet hogy 40 éves fejjel nem tudok piskótatekercset sütni, adtam magamnak és a tekercsnek még egy esélyt. És sikerült. A kép nem annyira, de a lényeg látszik, nemcsak hogy szépen tekerhető, hanem az olajozásnak köszönhetően nem jön le a piskóta alsó rétege.
Mivel a Nosalty olyan szépen leírja az elkészítését, én másolnám.
Jelen példány nutellával lett elkövetve, családom nagy megelégedésére.
Én a cukrot egyből beleraktam a tojásba, és az olajat nem mértem.
Hozzávalók:
Én a cukrot egyből beleraktam a tojásba, és az olajat nem mértem.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 8 ek kristálycukor
- 8 púpozott ek liszt
- 4 ek víz
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1/2 dl olaj
- 1 db sütőpapír
Piskóta elkészítése:
- Melegítsük elő a villanysütőt közepes fokozaton.
- 4 egész tojást! (nem elírás) felütve és egy jó csipetnyi sót tegyünk habüstbe.
- Keverjük közepes fokozaton, amíg el nem kezd habosodni.
- Öntsük bele az összes cukrot, és turbó fokozaton keverjük habosra. Nem lesz olyan kemény hab, mintha csak tojásfehérjét kevernénk, de olyan kemény lesz, mintha a tojásfehérje és a cukros sárgája habot összekevernénk a piskótánál.
- Adagoljuk hozzá keverés közben a 4 ek vizet (az összes keverési idő 5 perc legyen).
- A gép használata itt befejeződik. Hintsük bele lazán fakanállal a szódabikarbónás lisztet, alaposan keverjük át, de vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze.
- Gáztepsit öntsük tele vízzel, alaposan öblítsük át, majd öntsük ki belőle a vizet.
- Sütőpapírral béleljük ki a gáztepsit, ez a víztől a tepsi aljára fog tapadni
- A sütőpapírra öntsünk 1/2 dl olajat, és ecset segítségével nagyon alaposan kenjük be a papírt, úgy, hogy mindenütt olajos legyen.
- Öntsük a masszát a sütőpapírra, nem kell simogatni, a tepsi döntögetésével oszlassuk el egyenletesen.
- Vegyük a sütőt egy fokozattal feljebb, és helyezzük be a tepsit, süssük 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
- Vegyük ki a süteményt, és sütőpapír segítségével göngyölítsük forrón fel a piskótát, úgy, hogy közben húzzuk le róla a papírt. A göngyölt vége kerüljön alulra.
- Hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése